Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo globaalisti ilmastojärjestelmän kaikilla tasoilla. Suomessa vaikutukset näkyvät erityisesti vuodenaikojen muutoksena. Suomen keskilämpötilan arvioidaan nousseen lähes kahdella asteella 1800-luvun puolivälistä lähtien, samalla, kun globaali keskilämpötila on noussut noin asteella.
Suomessa on mitattu pitkään lämpötiloja ja sateisuutta sekä jään muodostumista ja muutoksia. Siksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia voidaan tarkastella pitkällä ajanjaksolla. Ilmatieteenlaitos seuraa säätä ja ilmastoa ja se on arvioinut erilaisten ilmastomallien perusteella ilmastonmuutoksen vaikutusta Suomeen. Suomen ilmastoa on arvioitu yli 30 erilaisen mallin avulla.
Talvet myllerryksessä
Vuodenajoista talvi muuttuu selvästi, lämpötilat nousevat ja talven kesto lyhenee. Lehtien puhkeaminen keväällä aikaistuu ja syksyisin lauhat säät jatkuvat pidempään. Lisäksi vesisateiden lisääntyminen, lumipeitteen muuttuminen epävarmemmaksi ja routa-ajan lyhentyminen ovat merkkejä muuttuvasta ilmastosta.
Katoaako talvi kokonaan?
Viime vuosina Etelä-Suomessa talvet ovat olleet leutoja ja vähälumisia. Erityisesti alkutalvi on aikaisempaa lämpimämpi. Vähälumisuus vaikuttaa suoraan myös ihmisten elämään. Pilvisyyden uskotaan lisääntyvän, mikä tekee talvista pimeämpiä. Vähentynyt lumipeite vaikeuttaa talviurheilun harrastamista ja pimeys haittaa liikenteessä sekä kaamosmasennus voi lisääntyä.
Talven muutokset ovat erilaisia eri puolilla Suomea. Pohjoisessa lumiset talvet ovat todennäköisempiä kuin etelässä. Esimerkiksi rannikon läheisyys vaikuttaa leudontavasti eteläisen Suomen säihin. Talvi katoaa tuskin kokonaan, mutta muutoksilta ei voi välttyä. Yksittäiset talvet voivat olla runsaslumisia, mutta pitkän aikavälin trendi on selvä: lumen ja jään määrä tulee vähenemään.
Teksti: Heikka Marttila-Tornio