Tämän sivun ympäristökasvatusmateriaalit ovat opettajien, kasvattajien, ohjaajien ja harrastelijoiden vapaasti hyödynnettävissä.
Talviseurannassa tarkkaillaan eläinten ja lintujen elämää talvisessa luonnossa ja opitaan luonnon ilmiöistä. Retkeily talvisessa luonnossa on mitä parhainta puuhaa päiväkotiryhmän, koululuokan tai luontokerhon kanssa.
Talviseurannan opetusmateriaalit tukevat luonnossa tapahtuvaa oppimista ja soveltuvat laajasti aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Materiaaleja voidaan myös hyödyntää konkreettisena lähestymistapana ilmasto-opetukseen.
Talviseuranta
- kannustaa oppilasta iloitsemaan uuden oppimisesta.
- tukee oppilaan ympäristöherkkyyden kehittymistä.
- ohjaa oppilaan toimimaan lähiympäristössä ja lähiyhteisössä kestävän kehityksen edistämiseksi.
- ohjaa oppilasta tutkimaan ja toimimaan, sekä liikkumaan ja retkeilemään lähiympäristössä.
Opetusmateriaalit
Opetusmateriaalit on suunniteltu ala-asteen 1.-3. luokkien ympäristöopin opetussuunnitelman tueksi. Materiaalit soveltuvat ja sisältävät hyödyllistä tietoa myös muille ikäryhmille. Jokaisesta aiheesta löytyy lisätietoja sisältävä ohje kasvattajan käyttöön.
Talviluonnon eläimet – PowerPoint-esitys
Talviluonnon eläimet – ohjeet ja lisätiedot
Eläinten elämää talviluonnossa – PowerPoint-esitys
Eläinten elämää talviluonnossa – ohjeet ja lisätiedot
Ilmastonmuutos ja Suomen talvet – PowerPoint-esitys
Ilmastonmuutos ja Suomen talvet – ohjeet ja lisätiedot
Lumen ja jään havainnointi – PowerPoint-esitys
Lumen ja jään havainnointi – ohjeet ja lisätiedot
Talvinen bingo lapsille ja nuorille. Nappaa bingo mukaasi talviretkelle ja kerätkää pysty- tai vaakarivejä. Bingoa voi käyttää digitaalisesti tai tulostaa alapuolisesta linkistä. Jaa halutessasi täytetty bingo Instagramin tarinoissasi ja tägää mukaan @luontoliitto ja lisää hashtag #talviseuranta, niin voimme jakaa bingorivejänne ja talven taikaa!
Toiminnallinen rastirata, jossa tutustutaan Talviseurannan lajeihin sekä talvisen luonnon ilmiöihin hauskojen tehtävien avulla. Rata soveltuu myös alle kouluikäisille aikuisen seurassa.
Havaintojen tekeminen talviluonnosta
Talviseurannan tulostetut havaintokortit voi lähettää Luontoliiton sadunhohtoisen lastenlehti Siepon toimitukseen 12.4.2024 mennessä. Katso lisätiedot Lasten Talviseurannasta. Kaikkien havaintokortin lähettäneiden kesken arvotaan pieniä palkintoja!
Tutustu Talviseurantaan talven 2022-2023 aikana lähetettyihin havaintoihin.
Lasten Talviseuranta sisältää yleistä tietoa ja ohjeita, läpi talven täytettävän lajihavaintokortin sekä yhden retken talviretkikortin. Lasten Talviseuranta on suunnattu alle 13-vuotiaille, mutta soveltuu myös vanhempien talven tutkijoiden käyttöön.
Lasten Talviseuranta 2024-2025 – tulostettava versio
Följ med vintern– ruotsinkielinen versio
Lajihavaintokorttia täytetään pitkin talvea. Tarkkaile ja tunnista lumeen painautuneita jälkiä. Merkitse ylös näkemäsi lajit. Kaikkia lajeja ja niiden jälkiä ei tarvitse löytää – yksikin havainto on tärkeä!
Talviretkikorttia täytetään yhden retken ajan. Tee havaintoja lumesta, jäästä ja säästä. Lähde seikkailulle talviseen luontoon.
Kun lumipeite mitataan samasta paikasta pitkin talvea, saadaan arvokasta tietoa lumipeitteen kehityksestä. Mittaustiedot voi halutessaan syöttää sähköisesti talviseurantalähettiin. Ohje on laadittu yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.
Lumen syvyyden ja kuorman mittaus – Suomen ympäristökeskus
Talviseurantalähetti ja sähköiset havainnot
Havaintojen kerääminen on hyvä tapa tutustua talviluonnon ilmiöihin yhdessä nuorten kanssa. Talviseurantalähetti soveltuu esimerkiksi yläasteen tai lukion biologian ja maantieteen oppiaineisiin. Samalla tehdään konkreettisia luontohavaintoja ja kerätään tietoa tieteen hyväksi!
Tutustukaa nuorten kanssa Talviseurannan opetusmateriaaleihin ja lähtekää tutkimaan talvista lähiluontoa. Talviseurantalähetin käyttö onnistuu kätevästi mobiililaitteella. Havainnot kerätään Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään verkkopalveluun.